Un copil de un an și o lună din Beiuș a murit, iar fratele său geamăn a ajuns în stare gravă la un spital din Oradea, de unde a fost transferat la București, după ce s-au aflat cu familia în concediu în Bulgaria și în nordul Moldovei, medicii suspectând infectarea cu un virus încă neidentificat.
Potrivit medicilor de la Spitalul Municipal „Dr. Gavril Curteanu” din Oradea, familia din Beiuș a petrecut o săptămână în stațiunea Nisipurile de Aur (Bulgaria), iar apoi a vizitat, timp de două zile, mănăstirile din nordul Moldovei, întorcându-se acasă marțea trecută. În aceeași seară, unul dintre copii a început să se simtă rău, având simptome de bronșită astmatiformă.
„Unul dintre micuți a fost internat de urgență, miercuri, la Spitalul Municipal Episcop Nicolae Popovici din Beiuș, dar noaptea a făcut o criză de apnee și un stop cardio-respirator. Resuscitat de colegii beiușeni și pregătit pentru a fi transferat la Spitalul Municipal din Oradea, copilul a mai făcut încă două stopuri cardiace și a decedat joi noapte, în spitalul din Beiuș”, a declarat, luni, pentru corespondentul MEDIAFAX, medicul Ritli Ladislau de la Spitalul Municipal „Dr. Gavril Curteanu” din Oradea.
Conform acestuia, celălalt copil a început să manifeste aceleași simptome după câteva ore de la decesul fratelui său, părinții solicitând intervenția unui echipaj de ambulanță, care l-a transportat de urgență la Oradea, unde a fost preluat la Compartimentul de Primire a Urgențelor. De acest caz s-a ocupat o echipă medicală condusă de fostul ministru al Sănătății Ritli Ladislau, până la decizia transferării copilului, cu un elicopter, la Spitalul „Grigore Alexandrescu” din București.
„Copilașul a fost adus într-o depresie respiratorie severă. Noi l-am ventilat de urgență și am decis să-l transferăm la Spitalul Grigore Alexandrescu din București, suspectând că, la fel ca și fratele său decedat, a fost infestat cu un virus rar în timpul călătoriei”, a declarat dr. Ritli Ladislau.
Potrivit acestuia, specialiștii din București au început investigații amănunțite pentru a afla cauza exactă a îmbolnăvirii celui de-al doilea copil și a decesului fratelui acestuia, dar agentul patogen nu a fost încă identificat.
„Noi am trimis probe prelevate de la copilul decedat și de la cel bolnav, iar colegii din București analizează aceste probe, ca și pe cele pe care le-au prelevat dânșii. Domnul profesor Adrian Streinu Cercel mi-a promis că mă va anunța telefonic de îndată ce se va cunoaște agentul patogen”, a spus dr. Ritli.
Potrivit medicului Crina Mărcuț de la Direcția de Sănătate Publică Bihor, copilul transferat la Spitalul „Grigore Alexandrescu” din București s-ar afla „în prezent în afara unui pericol letal”.